poniedziałek, 24 lutego 2014

Co było pierwsze jajko czy kura??



Pytanie, które spędza sen z powiek, które zastanawia bardzo wielu przestało być zagadką. Ważne jest to, że są to 2 tezy, które dają możliwość decyzji, do której się przychylić. W twierdzeniu prof J. Brookfielda to jajko jest tym, co pojawiło się pierwsze. Jak brzmi druga teza?Co leży u podstaw drugiej hipotezy? Jak na dłoni widać, że, w drugiej teorii to kura jest ważniejsza. Fakt, który może interesować to twierdzenie, że, zarówno teza Brookfielda jak i Collina Freemana nie wykluczają się nawzajem.

Rozwój jajka a ewolucja

W naszej opinii, czyli konsumentów to które z wymienionych było pierwsze, nie ma tak naprawdę znaczenia. Dla konsumentów ważny jest w pierwszej kolejności smak i wielkość jajka, które nabywamy w sklepie lub na rynku. Naukowcy postanowili rozwiązać ten problem, by uzyskać pewność – co było pierwsze
Według badań Brookfielda wynika, że to z jaja zniesionego przez jakiś inny gatunek ptaka wykluł się kurczak, dodajmy, że była to prawdopodobnie była to pierwsza kura na ziemi. Mutacja, o której mowa zaszła na poziomie zygoty, co doprowadziło do takiej, a nie innej odpowiedzi – że to jajko jest wcześniejsze.
Przeciwna teza, zaprezentowana przez dr Collina Freemana ogłasza, że to kura jest pierwsza. Co jest jej podstawą? Białko, z którego jest stworzona skorupka, wytwarzane jest w jajowodzie, co daje podstawę do myślenia, że to kura jest tą pierwszą.

Jak ważna jest ewolucja w przypadku smaku?

Od czego zależy smak jajka? Mniejsze czy większe, które jajka kupić? Wartość odżywcza, na nią przede wszystkim pokarm, który otrzymuje kura. To właśnie od tego zależy zawartość witamin A,K,D,E,B czy takich pierwiastków jak fluor, mangan, jod. Wielkość jaja w dużym stopniu zależy od ile lat ma kurka. Wniosek jest prosty im starsza kura nioska, tym większe jajko. Żółtko, miejsce magazynowania witamin i minerałów, jak na ironię, jest większe w jajkach, które znoszą młodsze kury.
Jakie jajka kupić?
Bez względu na to czy wybierzemy jajka L czy jajka S warto nabyć najświeższe jajka np. jajka Farmio. Krajowy producent jaj Farmio, zaświadcza, że kury są karmione naturalnym pożywieniem. Smak jaj Farmio jest zatempozbawiony sztucznych wspomagaczy. Bez względu na to czy chcemy zjeść duże czy mniejsze jajka, zawsze czytajmy datę ważności, bo świeże jajka to zdrowie na talerzu!

Najnowsza reklama Farmio: