Sękacz prosto z Suwałk - 100% jajek

gmo
Kuchnia Mazur może być dla dużej grupy osób tematem nieznanym. Bazuje zatem na kuchni z rejonów wiejskich, a zatem obfitej w chleb, wędliny świeże, jajka, różne rodzaje sera np. owczy, co zapewne dla wielu może przedstawiać się jako zbyt tłusta. A to jednak nie jest prawdą! Diametralnie często podobnie jak w odrębnych rejonach Polski tu na Warmii i Mazurach gotuje się nie tylko regionalne specjały z ziemniaczków lub też jajek.
Niewątpliwie sękacz jest to główny smakołyk kuchni suwalskiej, który swoimi korzeniami pochodzi z kuchni plemion Bałtów, niegdyś zamieszkujących te tereny.Według receptur starych kopa czyli 60 jaj jest potrzebne do jego zrobienia.

Jako podstawę kuchni jajka używamy niemal do większości potraw. Pyszne i sprawdzone jaja stanowią te, z których skorzystaliśmy przy przyrządzaniu masy na ciasto albo też innych rozmaitych smakołyków jak np. Jaja Farmio są idealną podstawą dodawaną do suwalskiego pysznego sękacza.
Sękacz z Mazur – gdzie dostać?

W sytuacji gdy raz ugryzł regionalną perełkę kuchni suwalskiej zdaje sobie sprawę, jak wyborny jest to słodkość. Niektórzy pożerają jego na słono, pomijając fakt bez wątpienia ciasto słodkie niż wytrawne.
Dawne przepisy przewidują, że to właśnie z takiej ilości 60 jajek tworzy się perfekcyjny sękacz. Receptury dzisiejsze ograniczają jajka ich liczba może się wahać od 30 do 45.
Kuchnia i smak Suwalszczyzny to wielkie bogactwo tysiąca receptur starszych i młodszych, w całości praktycznie bazą są jajka i ziemniaki.