Co to jest spirulina, z czego się składa i jakie są jej plusy dla organizmu?

Spirulina jest niebiesko-zieloną odmianą algi. Jej nazwa odnosi się do spiralnej formy. Jest na globie już ok. 3 mld lat, więc jest jedną z najstarszych odmian istnienia na świecie. Żyje naturalnie w przejrzystych i ciepławych wodach: rzekach, jeziorach, źródłach i zbiornikach wodnych. W czasie rozwoju spirulina potrzebuje właściwej temperatury i insolacji, więc za najlepszy punkt do ich rozrostu przyjmuje się Hawaje.


Z czego składa się spirulina?

Spirulina jest uznawana za najbardziej bogaty składnik jaki egzystuje w naturze. Składa się z ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z których 8 nasze ciało nie wytwarza, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w dawkach o wiele większych aniżeli w warzywach oraz owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina składa się również z żelaza, wapnia i fosforu. Spirulina Hawajska to typ, który ma największe natężenie składników odżywczych w stosunku do 1 g na Ziemi.

Jakie są plusy oraz korzyści przyjmowania spiruliny?

Spirulina korzystnie oddziałuje na nasz system, natychmiast się asymiluje. Dla najlepszego rezultatu wypada zażywać ją regularnie, już po kilkunastu dniach spostrzega się rezultaty. Spirulina składa się z pełnowartościowego białka, które jest najważniejszym budulcem. Składa się w dużej ilości z chlorofilu, dzięki czemu efektywnie oczyszcza krew, zwiększa tworzenie białych i czerwonych krwinek. Spirulina wpływa również na wzrost energii, minimalizuje zmęczenie, wspomaga układ odpornościowy oraz trawienny przez usuwanie niepotrzebnych produktów przemiany materii z systemu. Oprócz tego wspiera utrzymanie odpowiedniego pH organizmu, dlatego redukuje stany zapalne, odbudowuje włosy, skórę i paznokcie. Spirulina zapewnia także działanie antywirusowe i antyalergiczne. Niektóre badania uzasadniają dodatkowo działanie antyrakowe, dzięki niszczeniu komórek rakowych u ludzi oraz zwierząt.

Źródło; http://www.microrganics-uk.com/spirulina.htm

Skutki uboczne i zastrzeżenia w braniu Spiruliny

Dotąd nie dostrzeżono objawów ubocznych przyjmowania Spiruliny. Niemniej jednak należy zwracać dużą uwagę na jakość towaru. Dużo wytwórców, aby zredukować jej wartość, dodaje przeróżne składniki chemiczne oraz wypełniacze, o których objawach ubocznych niedużo wiadomo. Ludzie uczuleni na jod lub z nadczynnością tarczycy, nie mogą zażywać morskiego rodzaju spiruliny, tylko słodkowodną. Również jednostki, które są uczulone, na owoce morza oraz wodorosty. Zaleca się również zaprzestanie przyjmowania spiruliny podczas gorączki. Niektóre osoby rozpoczynające zażywać spirulinę, mogą na starcie spodziewać się objawów ubocznych powiązanych z oczyszczaniem organizmu, jak np.: wzdęcia, zaburzenia trawienia czy gazy. Jest to jednakże całkowicie naturalny tok oraz następuje u niedużej liczby osobników.