Ketchup, keczup – od pomidora do historii

Ketchup to przysmak pochodzący z XVII wieku. Jak się okazuje, że właśnie wtedy odkryto współcześnie znany nam pod nazwą ketchup, który początkowo był zaledwie zaprawą do potraw rybnych, zastosowaną przez Chińczyków. Jakiś czas później receptura zawitała do Europy, i została wypróbowana i udoskonalona przez Brytyjczyków. W 1690 r wymyślono nazwę catchup, który później został przemianowany na ketchup oraz wrzucono tam pomidory, które na początku nie były składnikami przepisu. To właśnie te działania sprawiły, że ketchup jest dziś znany pod taką nazwą a jego smak jest wyjątkowy.
Pomidor- królem
Jak wiemy, pomidor jest warzywem, choć w sensie botaniki kwalifikujemy go jako owoc. To budzi kontrowersje, choć pomidorom nie przeszkadza im w byciu jednymi z najczęściej wykorzystywanych czerwonych warzyw używanych i przetwarzanych w wielu potrawach. Pomidory możemy spotkać w wielu rodzajach: suszone, pomidory w zalewach różnego typu, pomidory smażone, przecier pomidorowy, pomidory w sosach do pizzy, różnego rodzaju sosy pomidorowe, najlepszy ketchup z pomidorów, koncentrat pomidorowy, pomidorowa, pomidor w wielu potrawach. Jest to niewielka lista, która tylko przybliża nam na ile sposób wykorzystujemy pomidory i w których daniach możemy je spotkać. A co jest najpopularniejszym produktem z pomidorów? Oczywiście ketchup. Na rynku jest wielu producentów ketchupów, jednak każdy z nas ma swój ulubiony ketchup. Po czym poznać najlepszy ketchup?
Bez ketchupu ani rusz!
Nie ma grillowania bez odpowiedniej ilości ketchupu. Frytki bez ketchupu? Niemożliwe! Zapiekanka sucha? Nie jadamy takich?. Ketchup to jedna z najszybszych przypraw w płynie, pasująca niemal do każdej potrawy.
Ketchupowe szaleństwo na półkach

Co spotkamy w sklepie- wiele przetworów pomidorowych – sosy pomidorowe, koncentraty i najważniejszy ketchup. Wielu polskich producentów co rok wypuszcza nowości smakowe. Konsumenci, czyli każdy z nas z łatwością może ocenić, który ketchup jest najlepszy. Marka Kotlin znajduje się wśród najpopularniejszych producentów ketchupu, które możemy spotkać na półkach. Co roku wprowadza na rynek kolejne nowości.Jaka jest reakcja konsumentów? W niemal 80 % jesteśmy przyzwyczajeni do dobrego smaku ketchupów. Tegorocznie odnosząc się do badań portalu finanse.wp.pl Kotlin znalazł się na 3 pozycji wśród najsmaczniejszych ketchupów. Producent nie próżnuje wprowadzając nowości na rynek i przyciągając nowych klientów. Przebojem okazał się ketchup o smaku pomidorów malinowych, który jest zdecydowanie pionierskim tego typu ketchupem Kotlina. Ponadto Kotlin oferuje nam ketchup z piekła rodem, grillowy w dwóch wariantach, ziołowy do pizzy, czosnek-bazylia, tworzący idealną kompozycje smakową z pomidorami, czy ketchup hot dog. Ten ostatni to przebój przypasowany do frytek, zapiekanek. Ketchup to uniwersalny środek na poprawę smaku. U progu sukcesu stoją pomidory. Zanim wybierzemy ketchup czy to na grill czy do kebabu, czytajmy etykiety o ich składzie.