Ketchup to przysmak
pochodzący z XVII wieku. Jak się okazuje, że właśnie wtedy
odkryto współcześnie znany nam pod nazwą ketchup, który
początkowo był zaledwie zaprawą do potraw rybnych, zastosowaną
przez Chińczyków. Jakiś czas później receptura zawitała do
Europy, i została wypróbowana i udoskonalona przez Brytyjczyków. W
1690 r wymyślono nazwę catchup, który później został
przemianowany na ketchup oraz wrzucono tam pomidory, które na
początku nie były składnikami przepisu. To właśnie te działania
sprawiły, że ketchup jest dziś znany pod taką nazwą a jego smak
jest wyjątkowy.
Pomidor-
królem
Jak wiemy, pomidor jest warzywem, choć
w sensie botaniki kwalifikujemy go jako owoc. To budzi kontrowersje,
choć pomidorom nie przeszkadza im w byciu jednymi z najczęściej
wykorzystywanych czerwonych warzyw używanych i przetwarzanych w
wielu potrawach. Pomidory możemy spotkać w wielu rodzajach:
suszone, pomidory w zalewach różnego typu, pomidory smażone,
przecier pomidorowy, pomidory w sosach do pizzy, różnego rodzaju
sosy pomidorowe, najlepszy ketchup z pomidorów, koncentrat
pomidorowy, pomidorowa, pomidor w wielu potrawach. Jest to niewielka
lista, która tylko przybliża nam na ile sposób wykorzystujemy
pomidory i w których daniach możemy je spotkać. A co jest
najpopularniejszym produktem z pomidorów? Oczywiście ketchup. Na
rynku jest wielu producentów ketchupów, jednak każdy z nas ma swój
ulubiony ketchup. Po czym poznać najlepszy ketchup?
Bez ketchupu ani rusz!
Nie ma grillowania bez odpowiedniej ilości ketchupu. Frytki bez ketchupu? Niemożliwe! Zapiekanka sucha? Nie jadamy takich?. Ketchup to jedna z najszybszych przypraw w płynie, pasująca niemal do każdej potrawy.
Bez ketchupu ani rusz!
Nie ma grillowania bez odpowiedniej ilości ketchupu. Frytki bez ketchupu? Niemożliwe! Zapiekanka sucha? Nie jadamy takich?. Ketchup to jedna z najszybszych przypraw w płynie, pasująca niemal do każdej potrawy.
Ketchupowe
szaleństwo na półkach
